Határozat száma:
209/2005 2005.10.20.

Tárgya:
Ápolási díjak törvényességi vizsgálata Város Üvgyészség részéről (B)

Határozat:

Készült: Komárom Város Képviselő-testülete 2005. október 20-án megtartott ülése jegyzőkönyvéből.

Napirend: Ápolási díjak 2004. évi törvényességi vizsgálata Komáromi Városi Ügyészség részéről.

209/B/2005. (X. 20.) számú Képviselő-testületi határozat:

Komárom Város Képviselő-testülete Komárom Város Polgármestere által átruházott hatáskörben hozott 4139/2004. számú, Eck Nándorné részére ápolási díjat megállapító határozatát változatlan tartalommal helybenhagyja

Indokolás: Eck Nándorné komáromi lakos 2004. május 06-án ápolási díj megállapítása iránti kérelmet nyújtott be a Polgármesteri Hivatalhoz férje tartós betegségére való hivatkozással. A Polgármester 4139/2004. számú határozatában méltányosságból ápolási díjat állapított meg, mellőzve az alanyi jogon járó ápolási díj megállapítását, mely csak súlyosan fogyatékos kérelmező esetében lehetséges.
Komárom Városi Ügyészség óvással élt, Eck Nándorné komáromi lakos részére megállapított ápolási díj tárgyában hozott határozattal szemben, mely szerint az eljáró hatóság döntése során nem járt el körültekintően, a hatályos jogszabályokat nem érvényesítette teljes mértékben. Nevezetesen kifogásolta, hogy a háziorvos szakvéleményét mellőzték a határozat meghozatala során.
A háziorvos szakvéleményében ugyanis a súlyos fogyatékosság tényét is megjelölte, melynek fennállása esetén az ápolási díj alanyi jogon, tehát magasabb összegben is megállapítható lenne.
A Képviselő-testület megállapította, hogy a Polgármester átruházott hatáskörében hozott határozata jogszabályt nem sért, mivel az ápolt személy nem minősül súlyosan fogyatékosnak. A szakhatóságként eljárt háziorvos ugyan szakvéleményében tartós betegség megjelölése mellett a súlyos fogyatékosság tényét is megjelölte, ezt a megállapítást viszont az eljáró Polgármester annak jogszabálysértő volta (semmisége) miatt figyelembe nem vehette, hiszen háziorvosnak súlyos fogyatékosság megállapítására vonatkozóan hatásköre nincs, az az Országos Orvosszakértői Intézet I. fokú orvosi bizottságának hatásköre. Így Komárom Város Polgármestere döntését alapos körül tekintéssel az 1993. III. törvény (Szociális törvény) a 43. § (1) – (2) bekezdései, a 44. § (1) bekezdése, valamint a 32/1993. (II. 17.) számú Korm. rendelet. 7. sz. melléklete figyelembe vételével hozta meg.

Határidő: azonnal
Felelős: Zatykó János polgármester
Pákozdiné Cseke Csilla főtanácsos

Dr. Szöllősy Ferenc sk. Zatykó János sk.
jegyző, címzetes főjegyző polgármester


Határidő:
Azonnal

Felelős:
Pákozdiné Cseke Csilla főtanácsos
Zatykó János polgármester